Afslutningstale på Sorø Gymnastikefterskole af Magnus og Marie
  • kærlighed til gymnastik

Afslutningstale – Magnus & Marie

Udgivet 30. juni 2020

Elevtale af Magnus Saarde & Marie Pallesen.

Kære allesammen

Jeg troede aldrig vi ville nå hertil. Jeg troede aldrig vi skulle komme til at stå lige her, på netop den her dag. Sammen alle sammen. Men nu står vi her. Og jeg har slet ikke ord til at beskrive, hvordan netop det føles. Endelig at være nået til enden, den ende som vi tvivlede så stærkt på, nogensinde ville komme, nogensinde ville blive mulig. 

D. 11. marts blev tæppet trukket væk under os, netop som det hele var ved at kulminere, netop som stæren var lige ved at lette. Lige pludselig gik jeg hjemme på mit værelse, og dagens eneste aktivitet var de daglige zoommøder med Ulrik & Jeanette. Og det var da også hyggeligt, misforstå mig ikke. Jeg tror i hvert fald Storm hyggede sig, han havde ikke tøj på til et eneste møde.

Hør hele talen læst op af Magnus og Marie.

– Men hvor føltes det forkert. Aldrig før har jeg følt mig så malplaceret i mit eget hjem. Det var slet ikke meningen. Det var jo her jeg burde være.

Zoommøder, virtuel fællesgym og usynkroniseret morgensang blev vores efterskole virkelighed som ikke kom til at vare 2 uger, men 2 måneder. 2 meget lange måneder. Det var jo ikke fordi, vi ikke havde det godt derhjemme. Jeg kunne sove længe, lade min dyne ligge fremme & spise lige den morgenmad jeg ville. 

Men så er det jo man begynder at savne. Savne og indse. Indse at det jo for fan’ ikke er det der gør mig glad. At det ikke er at lade mit lagen ligge på om morgenen, ha’ internet efter kl. 11 og slippe for morgenrengøring. Det gør mig ikke glad. Det er jo jer. Pludselig vil man gøre alt for at få lov til at gå ud med den der skide skraldespand bare en til gang.

afslutning efterskole

Det kan godt være, at vi har slacket lidt på Lasses fysisk træning her på det sidste, men en ting kan jeg sige med absolut sikkerhed: Vi står her i dag stærkt, stærkere end nogensinde før, end nogen andre har gjort. For det vi har været igennem sammen, er meget mere end bare et efterskoleår.           

Da jeg sad og så pressemøde, og Mette Frederiksen endelig sagde den sætning, som vi alle sammen havde ventet på i så lang tid, kunne jeg ikke rykke mig fra min sofa. Jeg tror aldrig, jeg har været så paf i hele mit liv. Og jeg tror faktisk ikke det gik op for mig, hvad det betød før dagen vi skulle tilbage. På halvanden måned havde jeg nået at glemme, hvad efterskolen betød for mig, hvad i betød for mig. Men da jeg så endelig kom tilbage på skolens grund. Og Mads Amming kom og spurgte, om jeg havde brug for hjælp med mine tasker, lige det øjeblik gik det op for mig. Og jeg tror aldrig, jeg har været så lettet og tilpas, som jeg var den dag og resten af ugen – også selvom at vi nu igen stod på udtrådt territorie, med strenge regler og helt nye forhold.

afslutning efterskole

Jeg skal være ærlig at sige, at jeg tvivlede på om jeg nogensinde ville komme tilbage hertil og få en ordentlig afslutning. Jeg tror også det er derfor, jeg har følt at de sidste 6 uger var lånt tid. Jeg havde det som om at efterskolen var slut. Vi var færdige med at leve i Sorø. Og den tid vi nu tilbragte her, føltes som en lang gammel elevdag. Som om at vi alle sammen var gamle venner der ikke havde set hinanden siden gammel elevdag sidste år. Alt fortsatte i samme stil, folk indtog den plads de havde lagt på hylden i corona. Det var som at komme tilbage og overnatte i dit barndomshjem efter at have været flyttet hjemmefra i flere år.

Jeg kan huske, da jeg sidst stod her foran jer til forældredagen, 6 uger inde i efterskoleåret, dengang vi var unge og naive, morgenbollerne stadig var nybagte og Jeanette stadig var den mest skræmmende lærer på skolen. Jeg fortalte, at netop de 6 uger havde været de sjoveste, mest anderledes, men også sværeste i mit liv. Præcis det samme kan jeg sige nu igen. De sidste 6 uger har været de sjoveste, mest anderledes og svære 6 uger i mit liv. Men af helt andre grunde end de første 6. Grunde som jeg eller ingen andre kunne have forudset eller ønsker at have forudset. 

afslutning efterskole

Jeg tror hurtigt, vi drog til konklusionen, at vi måtte være den mest uheldige årgang nogensinde. Men jeg begynder at være tvivl. Vi fik 7 kompromisløse efterskolemåneder i lykkelig uvidenhed om hvad der ventede. 7 måneder i den helt rette efterskoleånd med alt hvad det indebærer. 7 måneder hvor vi måtte slikke på dørhåndetagene og kysse på hinanden allesammen. Det vil jeg aldrig glemme. 

Jeg tror desværre ikke det er indenfor den nærmeste fremtid, at ordene efterskole og kompromisløs igen kan blive brugt i den samme sætning. Og jeg har så kæmpe, kæmpe respekt for, at vores lærere har modet til at tage den udfordring op efter sommerferien, og give årgang 20/21 alt det som vi fik, og forhåbentlig også alt det som vi aldrig fik.

afslutning efterskole

Jeg kan huske mine første 6 uger. Aka ilddåben, på en og samme tid den hårdeste og sjoveste tid jeg nogensinde har oplevet. Til den dag i dag fatter jeg stadig ikke, hvordan jeg havde energi til at sige ja til samtlige tilbud på skolen, men vi går jo nu engang meget op i ja-hatten. Det var fortvivlede, men uden tvivl fantastiske uger. Uger hvor man lærte, lærte at være super social. Lærte ikke at lave natterend med Mie som nattevagt, lærte præcis hvor doven man kunne være til morgenrengøring uden at få prygl for det. 

Problemet ved at gå på efterskole er, at man først indser hvor meget man egentlig elsker det, når man ikke er her længere. Ja selv opstillinger, rengøring og cirkeltræning. Men vi, har som årgang fået en helt ekstraordinær chance. En chance som ingen har fået før. Vi fik lov til at vende tilbage til Sorø som nuværende elever, men med mentaliteten som gamle elever. Vi fik lov til at savne og miste, men også pludselig at få det hele tilbage igen. Og det har kunnet mærkes. Hver dag er blevet værdsat. Hver dag (og nat) er blevet udnyttet til det fuldeste. Og det har lærerne også en kæmpe fortjeneste i.

afslutning efterskole

Jeg tror aldrig, jeg har mærket lysten til at lave dumheder og ulovligheder som her de sidste uger. Og det har 100 procent noget at gøre med, at vi pludselig indså hvordan det er ikke at have muligheden, for at spille nøgendiscgolf eller smøre tigerbalsam på usigelige steder med naboen. Jeg ved ikke med jer, men det er nogen af de øjeblikke, hvor jeg har mærket årgangen mest. For når en drengegruppe kan arrangere nøgenløb med så meget detalje, som om det var landets økonomiplan, så ved man at sammenhold er en af vores værdier.

Jeg tror virkelig ikke det er antallet af opvisninger, konkurrencer eller måneder for den sags skyld, der gør et efterskoleår helt uforglemmeligt. Det bedste eksempel på lige netop, det har vi jo lige her. Det var for mig at mærke at være er en del af noget større. Det mærkede jeg allerede første fællesgymtime, så hvad skulle jeg overhovedet bruge 23 opvisninger til? Ikke at jeg ikke ville have haft dem. Men den sande præstation, det sande fælleskab og sammenhold lå jo i opbygningen i alt det her. 

afslutning efterskole

Der er ingenting her på skolen, der er noget specielt. Springcentret er ikke noget specielt, spisesalen er ikke noget specielt. Pejsestuen er ikke noget specielt. I er specielle, lærerne er specielle. Vi er SGE. Det er ikke en bygning med en masse senge i, der repræsenterer skolen. Det er os, og det sammenhold vi har opbygget. Alt den energi og kærlighed vi gir’ til hinanden.

Det er minderne og venskaberne, som har hæftet sig til grunden, der gør den her skole, til det fantastiske sted det er. SGE er ikke bare en skole. Det er et hjem, det hjem hvor en familie boede et år. Vores familie, og jeg elsker vores familie hver og en. Marie er en vigtig del, Karsten er en vigtig del, pedellerne, rengøringsdamerne, lærerne er en vigtigdel, og ikke mindst jer. Så tak for jer, tak for lærerne og deres evigt barnlige sind. Tak for alt det i har gjort, for at gøre det her til det bedste år nogensinde. Alt det skal dette træ være et symbol på, så når vi planter det, er det ikke blot mindet om os, men også alle de minder vi havde sammen. Tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

FÅ 5 ting du skal vide om Sorø!


Besøg os til Efterskolernes dag

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.