Oliver Thorpe på efterskole

Efterskole nytænker parkourmiljø

Udgivet 7. februar 2017

Sorø Gymnastikefterskole har fået parkourcenter i bambus

Da Sorø Gymnastikefterskole for to år siden besluttede at få en indendørs parkourbane, besluttede de også at gå andre veje end de eksisterende parkourbaner.

“Vi har brugt rigtig lang tid på at gennemtænke og udvikle et anderledes parkourmiljø, fortæller afdelingsleder og parkouransvarlig”, Rasmus Fouirnaies Vinther Sinding.

Skolen havde i forvejen kontakt til gruppen Street Movement, da deres to timelærere i parkour kommer herfra. Så det var nærliggende at samarbejde med arkitekt og parkourudøver Mikkel Rugaard derfra.

Han lyttede til de mange ønsker fra skolen, eleverne og kombinerede dem med sin egen viden om parkour og selvfølgelig de mange myndighedskrav og krav om brandsikkerhed.

Et af ønskerne var at lave et parkourcenter, der både var rummeligt og samtidig havde en skulpturel værdi. Skal man dømme efter begejstringen hos talerne ved indvielsen 30. oktober, har skolen opnået netop dette.

Håndstand på rails på efterskole

Forstander på Gerlev Idrætshøjskole Finn Berggren, der var den første skole, der fik parkour på programmet, var inviteret med til indvielsen og han sagde blandt andet:

“Et fantastisk rum, der indeholder essensen af, hvordan parkour og kultur kan udvikle sig sammen. Et rum der inviterer til bevægelse og samtidig er æstisk flot. Et parkourcenter der i den grad bringer parkour ind i en anden æra”.

Det helt unikke ved Sorøs nye parkourcenter er, at det er lavet i bambus. Der er ikke bare lavet en bane i den gamle gymnastiksal. Den gamle gymnastiksal er blevet til et helt specielt miljø. De skulpturelle bambusforhindringer, kombineret med rails (jernstænger) i forskellige højder, fylder rummet og i den ene ende af salen er et stort stykke gulv beklædt med kraftig skumunderlag.

“Før opholdte alle sig ofte i springcentret, også parkourfolket. Nu har de fået deres eget sted, med plads til aktivitet men også til at samles om aftenen”, fortæller Rasmus Fouirnaies Vinther Sinding.

Fremtidssikret parkourcenteret

Det nye parkoucenter er fremtidssikret ved, at der er gjort plads til at åbne ydervæggen, så der kan skabes sammenhæng med det udendørs område.

Før blev træningen begrænset af mørke og kulde og ikke mindst regn, der besværliggjorde træningen. Nu kan der trænes, selvom det sner eller regner. Noget der tiltaler de to timelærere Johan Vagn og Michael Berggren, som begge er begejstrede for det nye center.

“Det giver meget bedre muligheder for kontinuerlig udvikling hele året”, fortæller Johan Vang.

Michael Berggren kan allerede nu mærke forskel på elevernes motivation.

“Hele arkitekturen og rummet inviterer til bevægelse, det gør eleverne mere motiverede og engagerede”, fortæller han.

Parkour spring på efterskole

Hos eleverne er begejstringen også mærkbar, såvel hos den rutinerede udøver som nybegynderen.

En af de helt nye til parkour er Mille Riis Sommer fra Bornholm. Inden hun startede på Sorø, havde hun kun prøvet at lave parkour en gang. Til gengæld har hun dyrket kampsport og hiphop samt kørt på skateboard.

“Det er megafedt, at skolen har sit eget parkourcenter, og vi må bruge det, når vi har lyst. Det er fedt at kunne gå herned klokken ni om aftenen og brænde noget energi af”, fortæller hun storsmilende.

En anden af eleverne, Kristoffer Wanscher fra København, er garvet parkourudøver. Han har dyrket parkour i seks år hos Game i København. Han holdt en flot tale under indvielsen.

“Det er fedt, at det er anderledes center end hos Games. Det giver både udfordringer og opfordrer til eget initiativ” fortalte han bagefter.

Parkour går godt i spænd med gymnastikken

Med det nye parkourcenter har Sorø Gymnastikefterskole bragt sig helt i front af træningstilbuddene til parkourudøvere.

Parkour opstod i Paris som en måde at bevæge sig i bymiljøet. At kome fra A til b så hurtigt og effektivt som muligt, kun ved brug af sin krop. Parkour kom til Danmark i starten af 00’erne og har fundet vej til gymnastiksale og haller, her kan man øve sig i sikre og kendte omgivelser, inden man løber rundt ude i betonen.

Flere af idrætsefterskolerne har også fået parkour på programmet som linjefag og derfor også indrettet faciliteter til indendørs træning.

“På Sorø Gymnastikefterskole går gymnastik og parkour fint i spænd med hinanden. Alle elever har minimum tre timers fællesgymnastik, parkour og gymnastiktræning supplerer hinanden fantastisk. Især den fokuserede core-træning i parkour er meget anvendelig i gymnastik, for eksempel når eleverne skal lære at skrue”, forklarer forstander Karsten Haim.

Giant swing på efterskole

Der er lukket for kommentarer.

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.