sorø gymnastikefterskole

Godt nytår

Udgivet 19. december 2020

Karsten Haim // I samarbejde med Diana Lind Bjerre 

Hold afstand

Hold afstand, det har vi virkelig hørt i laaang tid nu. Og det er så laaaaangt fra, hvad vi er vant til på efterskolen.    

I 140 år, har vi  arbejdet på at  få skabt nærhed og sammenhold, hvor vi gerne vil tættere på hinanden, både fysisk og mentalt. 

Og i de sidste 9 måneder har vi skulle  holde afstand. Det virker unaturligt og påvirker os naturligvis.

On the Move opvisningen

Nærhed & sammenhold

Vi arbejder til stadighed på at skabe nærhed og sammenhold og vi er meget opmærksomme på hvordan vi kan gøre det på en ny måde, når vi ikke må kramme, danse tæt eller gå arm i arm. Vi synger fortsat og særligt her, mærker vi stadig sammenholdet. Vi synger nu siddende i vores primærgruppe, som vi godt må være tæt på og med afstand til de andre grupper – men dog sammen. Og måske er de små grupper blevet stærkere i deres sammenhold og når man har et trygt tilhørsforhold i den lille gruppe, bliver vi nemmere, en del af det store sammenhold, på trods af den fysiske afstand.  

Den store fordel for eleverne er, at de jo ikke har noget at sammenligne med. De oplever sammenholdet lige så meget, som eleverne gjorde de andre år. Det er hverken blevet bedre eller dårligere, det er bare anderledes. Til gengæld, er det personalet, der har mulighed for at sammenligne, og det er os det oplever den store forskel.  

Ja tak. Fedt nyt spring.

Coronaen driller…

I midten af september måtte vi sende alle elever hjem for at blive testet, heldigvis var der ikke andre, der var blevet smittet udover den ene. Vi var derfor hurtigt tilbage på skolen igen og kunne fortsætte hvor vi slap. Alle lærerne var i god træning med at undervise online og kunne derfor fint klare den opgave i de 3 skoledage, som det varede. 

Vi var meget glade for at årgang 19/20 kom tilbage og afsluttede deres efterskoleår på skolen. Nogle elever beskrev, at de havde været heldige med at være hjemme og tænke over hvor godt de havde det på efterskolen – som andre årgange først gør i sommerferien – og da det så var gået op for dem hvor skønt det var, at være sammen, fik de lov til at komme tilbage og nyde alt det gode. Der er åbenbart ikke noget, der ikke er så skidt, at det ikke er godt for noget. 

Springlinjen prøver nye ting.

Nu 210 elever

Vi sluttede af med skønne elever før sommerferien og vi er så heldige, at vi endnu engang har et super godt hold, på nu 210 elever. På grund af ca. 20 flere elever, kan der indimellem være lidt praktiske udfordringer. Men den gode stemning er den samme og vi føler os heldige med et fint og respektfuldt samarbejde med forældrene. Det betyder rigtig meget for os. 

I forbindelse med flere elever, har vi også udvidet lærergruppen. Vi er meget privilegeret at vi har masser af ansøger til vores ledige stillinger, det gør at vi altid har meget kompetente personaler. Vi er blevet beriget med 5 nye lærere i år og jeg ser det som en stor fordel at have flere kollegaer at sparre med. 

Vi arbejder på at tiltrække flere drenge og det ser allerede ud til at virke. I skrivende stund har vi netop modtaget 5 flere drenge-tilmeldinger til næste skoleår. Rasmus og Christoffer arbejder på mange forskellige tiltag for at få flere drenge til at opdage vores dejlige efterskole. De har blandt andet iværksat Åben DRENGE Træning, Åben PARKOUR Træning og DrengeCamp, som finder sted i uge 5.  

Knæk cancer blomsten

Nyt på skolen

Selvom vi i foråret savnede vores elever, var der ikke nogen, der sad og trillede tommelfingre. Køkkenpersonalet lavede mad af de ingredienser, der allerede var indkøbt og puttede i fryseren, derefter var der tid til at forbedre både lageret, gangene omkring køkkenet og selve køkkenet, som både er malet og renoveret. Køkkenpersonalet var selv med til at finde på opgaverne. Der var også tid til at få installeret nyt fryserum og kølerum, det fik vi dog folk ude fra til at klare. 

Servicepersonalet fik taget sig af rigtig mange ting på to-do-listen. Jonas fik blandt andet lavet vores tv-stue om til et flot klasselokale og der blev arbejdet på en masse ting, som opgraderede vores skole. Karin og Vibeke kom længere ud i krogene end der ellers er tid til, så skolen skinnede, da eleverne endelig kom tilbage. 

Skolernes motionsdag

Online undervisning

Lærerne knoklede naturligvis derhjemme og fik stor ros for deres engagement og kreativitet i den online-undervisning. 

Der skal i det hele taget lyde en kæmpe ros til alle kollegaer for at håndtere corona-situationen på en meget fin og professionel måde. 

Heldigvis nåede eleverne 19/20 at komme på skitur. Det var fedt at komme afsted og det er altid skønt at opleve nogle andre elever, der træder i karakter. Sådan er det nemlig altid, når vi kommer afsted på ski. Sammenholdet styrkes af at være væk sammen og af at være sammen i uvante situationer. Det skaber ofte nye relationer og eleverne kommer tættere på lærerne, når de er sammen i længere tid. 

Vi håber stadig at vi kan komme afsted igen i uge 5. Vi har heldigvis hele hotellet for os selv, så den del er corona-venlig, og så krydser vi fingre for at omstændighederne gør, at det lykkes. 

Farvel til Susanne Qwist

En formand takker af

Vores formand Susanne Qvist har valgt at give stafetten videre. Jeg mødte Susanne Qvist for første gang i efteråret 2008. Hun besøgte mig på Brøderup Efterskole, hvor jeg den gang var forstander. Jeg er sikker på, at dette møde lagde de første sten, til et langt og fortroligt samarbejde om udviklingen af Sorø Gymnastikefterskole. Vi har siden været vidt omkring og haft mange snakke om alt fra elevsager til undervisningsudvikling, til kæmpe byggerier. Der har været spændende, lærerige og hårde perioder og vi har løftet skolen til et nyt og bedre sted. Tak for det. 

Og et stort velkommen til vores nye formand Ulrik Lefevre. Jeg glæder mig til vores samarbejde. 

Tidligere var det sådan, at når man var på efterskole, var man i en ’osteklokke’. Sådan er det ikke helt længere. Vi vil gerne åbne op og samarbejde med andre. Vi er glade for at samarbejdet med alle de gymnastikforeninger, som kommer her på SGE. De nyder godt at vores faciliter, og vi får vist skolen frem.   

Vinterbadetur i Tystrup sø

Samarbejde med forskellige aktører

Vi samarbejder med mange forskellige organisationer, foreninger, efterskoler og også med Sorø Jobcenter, hvor vi som arbejdsplads, er med til at løfte en samfundsopgave med eksempelvis virksomhedspraktik. Det er oftest også en god oplevelse for skolen. 

Samtidig med byggeriet af vores nye opvisningscenter, har Sorø discgolfklub anlagt en stor 18 huls discgolfbane på skolens grund, i samarbejde med os. Vi får stor ros for banen og så kan eleverne naturligvis bruge den både i undervisningen og fritiden. 

Vi har startet en ny tradition – Efterskoleaftner. Det er arrangementer, hvor vi ønsker at holde fast i gamle elever, der kommer tilbage på skolen og fortæller om deres oplevelser. Vi har desværre været nødt til at aflyse de første arrangementer i år. I skrivende stund, er vores næste arrangement, med Reshad Oarabaghi, der kommer og fortæller om sin vej fra Afghanistan via SGE til Ollerup – med parkour og dans, som vigtige holdepunkter. Herefter får vi besøg af Amanda Ramsing, som kommer og fortæller om hendes rejseoplevelser. 

De dejlige elever

I ønskes alle et godt nytår

I det nye år byder vi blandt andet på politisk debat mellem ungdomspartier og eleverne. Og foredrag af Kira Marie Peter-Hansen, som fortæller om EU og dagligdagen i parlamentet. 

Det er mit 13. elevhold, som forstander på skolen.  Og jeg glædes fortsat af samværet med både elever og personale, som jeg oplever at være imødekommende og venlige. Jeg vælger at parkere de dårlige oplevelser og fokusere på alt det gode. Og det er alt det gode og alle de skønne mennesker, der gør mig glad og får mig til at vedholde interessen og ønsket om at fortsætte i mange år endnu.  

Godt nytår!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få 5 ting du skal vide om Sorø!

Det er utrolig vigtigt for os, at dit valg af efterskole er rigtigt. Vi skal matche hinanden, så dit efterskoleophold bliver uforglemmeligt. Ikke at sige, det ikke bliver hårdt engang imellem, for det vil det blive! Vi gør meget ud af, at sætte forventninger til både os selv og dig. Derfor er det vigtigt, at vi på flere punkter passer sammen. LINK!

Besøg os til Efterskolernes dag

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.