Hvordan er det at gå på efterskole, og hvad sker der på en efterskole?

Udgivet 17. september 2021

Hvordan er det, helt ærligt, at gå på efterskole? Og hvad sker der på en efterskole? Det er en stor rutsjebanetur med op og nedture. Der er gode stunder, hårde tider og mange spændende oplevelser.

Det er en stor omvæltning at kaste sig ud i et efterskoleår, og det kan være svært at tage springet. Derfor har vi skrevet lidt om, hvad der sker i løbet af et år på Sorø Gymnastikefterskole, og hvilke følelser man oplever.

Den første dag

Dagen, hvor du skal starte på efterskole, er spændende. Du skal møde mange nye mennesker og finde ud af, hvor du skal tilbringe det næste år. Der er mange sommerfugle i maven, og der er masser af spørgsmål, der trænger sig på: Hvem skal jeg bo på værelse med? Er lærerne søde? Får jeg nogle venner? Får jeg hjemve?

Det er helt naturligt, og alle er i samme båd. Husk på, at alle de andre bare er venner, du ikke har mødt endnu.

En ny hverdag og nye venner

Den første tid er måske lidt hård. Der er mange indtryk, og man skal lige vænne sig til at være hjemmefra og en ny hverdag. Men inden længe har du fundet nye venner, lært din kontaktlærer at kende og hverdagen er blevet normal for dig. Nu begynder det at blive trygt og sjovt

Din kontaktlærer er både din mor, far, søskende og bedsteforælder her på skolen, og dem kan du gå til, når du har brug for en snak.

Honeymoon

Nu er du landet, og livet er skønt. Alt er nyt og spændende. Hverdagen er fuld af liv, venner og gymnastik, og tiden flyver afsted. Dit efterskoleliv er godt i gang, og der er fuld knald på. Det er fantastisk!

Nye venskaber på efterskole. Opstart på efterskole.
Den første tid

Linjefagstur og sammenhold

Så bliver de efterårsferie, og når du kommer tilbage til skolen, skal du direkte videre på linjefagstur. Her mærker du for alvor, at sammenholdet bliver stærkere, når du får gode og spændende oplevelser sammen med dine venner og dine lærere.

Det bliver mørkere og koldere

Nu er det blevet vintertid, og det er koldt i vejret og mørkt, når du står op og skal gå morgentur. Du har måske mest lyst til at blive liggende under dynen, og vi har alle lyst til at kravle i hi. Denne tid på året, er ikke nødvendigvis nemmere, når man går på efterskole. 

Alle de billeder, vi ser, på sociale medier viser ikke de grå og kolde mandag morgener, men her så vi kun glæde og varme. Det kan derfor føles helt unormalt, at det er svært for tiden. Mange elever tror, at de er de eneste, der synes, det svært lige nu – men det er de ikke. Det er jo helt normalt, at hverdagen indimellem er lidt kedelig og grå, og det er den også, når man går på efterskole.  

I denne tid kan der opstå konflikter, når vi er så mange tæt på hinanden. Man lærer rigtig meget af konflikter, og går de helt i hårknude, er lærerne altid klar til at hjælpe. 

Allerede i november begynder vi at forberede os til en opvisning på skolen, og herfra vokser fællesskabet sig endnu større. Inden længe er det december, og vi skal julehygge!

Julehygge og traditioner

Julen er traditionernes tid, og her på Sorø Gymnastikefterskole værner vi om traditionerne. Du skal være med til klippe-klistre-dag og pynte hele skolen op sammen med alle de andre elever. Du skal synge julesange, og traditionen tro går pigerne luciaoptog d. 13. december. Inden du går på en god lang juleferie, holder vi julefrokost her på skolen med god julemad og en lille gåtur i mørket til den lokale kirke. Her afholdes en helt særlig gudstjeneste for eleverne. 

Efterår på efterskole. Linjefagstur og julehygge.
Efterår og julehygge

Starten på det sidste halve år

Når du kommer tilbage efter juleferie, er halvdelen af dit efterskoleår gået. Tiden er føjet afsted, og du begynder at tænke over, at det faktisk også slutter på et tidspunkt. Nyd alle de gode stunder og oplevelser. 

Skitur til Østrig 

På skituren oplever vi igen, at fællesskabet bliver banket endnu tættere sammen. Du kommer til at lære endnu flere at kende på den tur. Du kommer måske i gruppe nogen, du ikke har talt så meget med tidligere, og du gør ting, du ikke plejer. Skituren er altså vigtig for det store fællesskab.

Gymnastikken og det store fællesskab

Allerede ugen efter skituren, går det løs med at intensivere gymnastiktræningen. Du skal være med til gymnastikdage, hvor vi mærker den fælles puls, træner på deltajerne, forbedrer vores fysiske form, og sammen skaber vi en opvisning, du aldrig vil glemme.

Gymnastikken er den røde tråd i vores hverdag. Den skaber et stærkt fællesskab, der spreder sig som ringe i vandet til hele efterskolen. Det er i gymnastikken, vi samles om noget, vi alle brænder for. 

Opvisninger

Det at lave gymnastikopvisning med så mange mennesker på gulvet er et stort fælles ansvar. Opvisningen kræver lang tids planlægning og forberedelse, og den rummer mange aftaler imellem eleverne, og hvor hver enkelt elev har ansvar i opstillinger, redskabsslæb og den generelle koordinering. Med andre ord, så er det vigtigt at eleverne kan stole på hinanden. Du lærer utroligt meget af hele processen – blandt andet at tage ansvar.

Skitur til Østrig med SGE og gymnastikopvisninger
Fed skitur og fantastiske gymnastikopvisninger

Foråret spirer

Der er forår i luften, naturen spirer, det bliver grønt og vi nyder de smukke omgivelser. Her får du fornyet energi, men du begynder også så småt at kunne se en ende på dit fantastiske efterskoleår. Du hygger dig og nyder dine venners selskab fuldt ud.

Afgangsprøver og venskaber

Det er ved at være tid til afgangsprøver. Du er spændt, og det er både normalt og helt okay. Her på skolen ved vi, at det er godt at holde pauser fra eksamenslæsningen, og derfor er der mange aktiviteter i prøveperioden. Mange af disse er aktive tilbud, fordi vi også ved, at det er godt at dyrke motion for at styrke hjernen. Vi ved også, at i denne tid er det vigtigt at slappe af og få snakket med sine venner, og det får du rig mulighed for. 

“Store tude-dag”

Vi er nået til vejs ende – efterskoleårets sidste dag. Det er en hård og følelsesladet dag. Du vil måske opleve, at selvom du normalt ikke er en, der fælder en tåre, så vil de strømme ned ad kinderne denne dag. Men samtidig er det også en dag med masser af glæde. Glæde over, at du har fået en oplevelse for livet og gode minder, du altid vil tænke tilbage på. Vigtigst af alt har du fået et kæmpe netværk med venskaber, som kan vare resten af livet. 

Den sidste tid på efterskole. Store tude dag
“Store tude-dag”

På vores YouTube kanal kan du opleve efterskolestemning på Sorø Gymnastikefterskole for fuld udblæsning. Her kan du også se, hvad der sker på efterskolen, opvisningsvideoer, rundvisninger og alt muligt forskelligt fra dagligdagen.

Så svaret på spørgsmålet “hvad sker der på en efterskole?” er – VIRKELIG MANGE SPÆNDENDE OG SJOVE TING! Du skal opleve det. Tilmeld dig en rundvisning her på skolen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.