Kosten har stor betydning, mens du går på efterskole
Udgivet 24. september 2021
Kosten har stor betydning, mens du går på Sorø Gymnastikefterskole. Det har den selvfølgelig også resten af livet, men vi håber at vi kan være med til at præge eleverne med en sund og varieret kost. Det er vores mål, at være i en konstant udvikling med fokus på nye menuer og variation.
SGE vil give elever og ansatte spændende madoplevelser fra ind- & udland. Både nye og ældre menuer fra det danske køkken, men vi kommer også rundt i det meste af verden. Vigtigst er det dog, at maden smager godt.
Køkkenet tager hensyn til specielle diæter, hvis der er en lægelig begrundelse for det. Vi tager naturligvis også hensyn til kost udfra religion. Dette aftales med skolen inden skolestart. Der kan i visse tilfælde være ekstra betaling, hvis det er en dyr diæt f.eks. gluten intolerance.
Vi har mødepligt til alle måltider og der ophænges menuplan for en måned ad gangen, så eleverne altid kan følge med i, hvad der er på menuen. Alle elever har opvasketjansen én dag og måneden sammen med deres K-gruppe. Desuden kan eleverne vælge hvad de kunne tænke sig at spise i den måned de har fødselsdag
Til alle måltider serveres der vand, men derudover økologisk mælk fra køle-dispenser til morgenmaden. Til aftensmaden serveres der vand og saftevand, uden kunstige tilsætnings- og sukkerstoffer. Der er salatbuffet til alle frokost og aftensmad måltider.
Hver uge er der fisk på menuen, samt en vegetarisk frokost.
Se vores Elite Smiley fra Fødevarestyrelsen
Personale
Køkkenet er bemandet med faguddannet personale. Der er en 1 køkkenleder, 4 køkkenassistenter og 1 slagter.
Regler og tilsyn
Alle medarbejdere i køkkenet har gennemgået lovpligtigt hygiejnekursus, så reglerne i forbindelse med håndtering af madvarer sammen med eleverne overholdes.
Skolens køkken er selvfølgelig underlagt alle gældende regler mht. egenkontrol og tilsyn fra bedriftssundhedstjenesten.
Miljø
Køkkenet tager hensyn til miljøet. Vi er opmærksomme på energiforbrug, vandforbrug og kildesortering (papir, pap, glas, dåser og mad).
Elever i køkkenet
Alle elever undervises ca. 1½ uge på hele skoleopholdet i køkkenet. Her er de fritaget fra normal undervisning om formiddagen og arbejder i stedet efter en plan i køkkenet. Eleverne prøver at være med til bagning, det varme og det kolde køkken samt rengøring.
Sikkerhed og hygiejne
Alle elever bliver tilbudt at låne skridsikkert fodtøj (str. 36-48), for at undgå fald ulykker, fravælges dette skal eleverne have lukkede sko på. Der er desuden mulighed for at låne køkkentrøjer.
Der undervises i hygiejne, både køkkenhygiejne og almen personlig hygiejne.
Kostpolitik
- Sparer på fedtstofferne ved begrænset brug af pandestegning
- Steger i ovnen
- Serverer brød til alle hovedmåltider og 2 mellemmåltider
- Tilbereder mest muligt fra bunden
- Serverer kun desserter i weekenden og til festlige lejligheder
- Begrænser brugen af sukker
- Serverer frokost/hovedret med brød og salatbar
- Serverer den varme mad til frokost og det kolde om aftenen
- Lægger vægt på at maden er varieret
- Har salatbuffet til alle måltider
- Tilstræber et stort forbrug af årstidens frugter og grøntsager
- Holder ajour med, hvad der er nye ting i fødevareverdenen
- 6 måltider pr. dag, hvilket giver et mere stabilt blodsukker
Relaterede indlæg

25 år i efterskole-kødgryderne
Udgivet 10. august 2017
Sådan laver vi vores lækre Big Cokies
Udgivet 8. februar 2017