Kosten har stor betydning, mens du går på efterskole
Udgivet 5. september 2024
Kosten har stor betydning, mens du går på Sorø Gymnastikefterskole. Det har den selvfølgelig også resten af livet, men vi håber, at vi kan være med til at præge eleverne med en sund og varieret kost. Det er vores mål at være i en konstant udvikling med fokus på nye menuer og variation.
På SGE arbejder vi på at mindske vores co2 aftryk fra fødevarefremstilling f. eks ved at spise mindre kød og erstatte med grønne proteiner. Vi begrænser ligeledes vores forbrug af oksekød og serverer mere kylling, gris, fisk og vegetarretter.
Køkkenet på SGE ønsker at give elever og ansatte spændende madoplevelser. Der vil være både nye og ældre menuer fra det danske køkken, men vi kommer også rundt i det meste af verden. Vigtigst er det dog, at maden smager godt.
Køkkenet tager hensyn til specielle diæter, hvis der er en lægelig begrundelse for det. Vi tager naturligvis også hensyn til kost ud fra religion. Dette aftales med skolen inden skolestart. Der kan i visse tilfælde være ekstra betaling, hvis det er en dyr diæt f.eks. gluten intolerance.
Der er mødepligt til alle måltider, og dagens menuplan kan eleverne se på infoskærmene rundt på skolen. Alle elever har opvasketjansen én dag om måneden sammen med deres K-gruppe. Eleverne har mulighed for at komme med ønsker til dagens menu, når de har fødselsdag.
Vi serverer vand til alle måltider. Til morgenmaden er der også økologisk mælk. Til aftensmaden serverer vi vand og saftevand. Der er salatbuffet både til frokost og aftensmaden.
Hver uge er der fisk på menuen samt en vegetarisk frokost.
Se vores Elite Smiley fra Fødevarestyrelsen
Personale
Køkkenet er bemandet med faguddannet personale. Der er en 1 køkkenchef, 4 køkkenassistenter og 1 slagter.
Regler og tilsyn
Alle medarbejdere i køkkenet har gennemgået lovpligtigt hygiejnekursus, så reglerne i forbindelse med håndtering af madvarer sammen med eleverne overholdes.
Skolens køkken er selvfølgelig underlagt alle gældende regler mht. egenkontrol og tilsyn fra bedriftssundhedstjenesten.
Miljø
Køkkenet tager hensyn til miljøet. Vi er opmærksomme på energiforbrug, vandforbrug og kildesortering (papir, pap, glas, dåser og mad).
Elever i køkkenet
Alle elever undervises ca. 1½ uge på hele skoleopholdet i køkkenet. Her er de fritaget fra normal undervisning om formiddagen og arbejder i stedet efter en plan i køkkenet. Eleverne prøver at være med til bagning, det varme og det kolde køkken samt rengøring.
Sikkerhed og hygiejne
Alle elever bliver tilbudt at låne skridsikkert fodtøj (str. 36-48), for at undgå fald ulykker, fravælges dette skal eleverne have lukkede sko på. Der er desuden mulighed for at låne køkkentrøjer.
Der undervises i både køkkenhygiejne og almen personlig hygiejne.
Kostpolitik
- Der er 5 måltider pr. dag, hvilket giver et mere stabilt blodsukker
- Vi lægger vægt på, at maden er varieret
- Vi serverer den varme mad til frokost og det kolde om aftenen
- Der er frisk frugt til morgenmåltidet
- Der er salatbar til både frokost og aftensmaden
- Vi serverer brød til alle måltider
- Vi tilbereder mest muligt fra bunde
- Vi steger i ovnen
- Vi sparer på fedtstoffet ved at begrænse brug af pandestegning
- Vi begrænser brugen af sukker
- Vi arbejder med sæsonens råvarer
- Vi serverer kun desserter i weekenden og til festlige lejligheder
- Vi holder os ajour med, hvad der er nye ting i fødevareverdenen