Meget mere lys og så er det miljørigtigt samt super isolering
stillads til udskiftning af lys

Meget mere lys og så er det miljørigtigt

Udgivet 20. februar 2017

Vi har fået mere og bedre lys i springhallen og vi skal betale mindre for det fordi vi bruger mindre energi, hvem er ikke glad?

Det har været en ordentlig omgang med mange håndværkere overalt på skolen, men nu er de færdige. Og gange og haller ser bedre ud, simpelthen fordi vi kan se dem bedre.

Vi har selvfølgelig altid gang i et eller andet her på SGE. I efteråret indviede vi vores nye parkourcenter og længe inden det var færdigt, var vi i gang med at planlægge en ny hal til danserne, så vi er vant til store projekter og vi er vant til håndværkere på skolen.

Isoleringsmand fra hotpaper

“Hotpaper” knokler med at isolere loftet over køkkenet med papirgranulat.

Loftsisolering og nye vinduer

Denne gang synes vi dog, det er lidt anderledes. En del af det der er sket, kan vi nemlig ikke se, men vi kan mærke det på den gode måde. Indeklimaet er simpelthen blevet mere behageligt på grund af loftsisolering og så selvfølgelig de nye vinduer.

Der er isoleret med papirgranulat på lofterne og næsten alle skolens vinduer er skiftet til nogen, der er mere energirigtige.

Vi regner selvfølgelig med at spare penge på varmen på grund af isolering og nye vinduer, oveni det er varmen faktisk også blevet mere behagelig, den er blevet mere jævn. Det er helt enkelt blevet behageligere at rende rundt i hverdagens foretrukne fodtøj: Klipklappere.

Faktisk var det en af vores tidligere elever, Claus Wendelboe årgang 84-85 foreslog os at gøre noget ved vores energiforbrug. Han fik lov at regne på sagen og resultaterne var overbevisende.

Så i efteråret gik vi i gang, ja det var selvfølgelig håndværkerne, og nu er vi i mål.

Bedre og meget billigere lys

Ved at skifte til led-belysning overalt på skolen kommer vi til at spare 1/4 million kroner om året bare på at lyse skolen op. Og lyse den mere op!

Vi har mange lange gange, det tror jeg faktisk man har på de fleste efterskoler og for den sags skyld skoler i det hele taget og de skal jo lyses op. Lyset er tændt hele tiden. Altså selvfølgelig ikke om natten, der sover vi, men i alle de vågne timer er der konstant trafik på gangene, derfor har vi også brugt meget strøm til at

Opsat led lys i hal af Neoline

Forskellen på nyt og gammelt lys i parkourcenteret.

lyse gangene op. Vi har ikke kunnet se, hvordan vi kunne spare på lyset uden at henlægge områder i mørke.

Ved at skifte til led-lys, har vi stadig lyset tændt rigtig meget, men vi bruger væsentligt mindre strøm end før.

Gymnastikhallen er blevet et meget rarere sted at arbejde. Lysmæssigt har den ikke været en særlig optimal arbejdsplads, det har led-lyset ændret. Den er blevet et meget bedre sted at arbejde – det gælder selvfølgelig både for os lærere og for eleverne.

Den helt store fremtidige besparelse er udskiftningen af vores eksisterende lys. Tidligere brugte vi ca. 260.000 kwt om året som svaret til ca. 21.000 kWt om om måneden, hvor af 1/3 er på lys.

Ved at skifte til LED-lys på hele skolen vil der være en stor besparelse på de årlige kWt. Prisen for lysinvesteringen er på 600.000 kr (ex moms), men beregningerne viser at investeringen kommer hjem på bare 2 år (3 år hvis prisen for opsætningen regnes med).

SGE kan spare 96.000 kwt pr. år hvilket svare til en besparelse på 210.000 kr om året (ved en pris på pris 2,20 kr. pr. kWt). Udover besparelsen er der også et energitilskud på 90.000 kr. fra staten.

nyt led lys i hallen

Forskellen på nyt og gammelt lys i hallen.

God miljøløsning

Samtidig med vi får bedre og billigere lys og varme, kan vi også sætte kryds ved bedre for miljøet.

Helt enkelt: Når vi bruger mindre strøm og varme, belaster vi miljøet mindre.

De mange penge vi forhåbentlig kommer til at spare, skal vi selvfølgelig bruge til aktiviteter med eleverne.

Så investeringen på 1,4 millioner kroner har givet os meget mere end et Kinderæg:

• Bedre lys
  • Bedre varme
  • Bedre for miljøet
  • Færre udgifter
  • Flere aktiviteter

“Hvem er ikke glad?”

Stor tak til de 4 firmaer

Til projektet har vi samarbejde med 4 firmaer som alle har gjort et fantastisk arbejde med at få det hele til at spille. Hotpaper har stået for isoleringen og Neoline har levet LED-teknikken, hvor Multitech har stået for opsætningen lyset på hele skolen. Nyboe Byg har levet vinduer og opsat dem. Tak for godt samarbejde – Vi er utrolig glade for resultatet.

nyt lys på elevgange

Forskellen på nyt og gammelt lys på gangene.