Gymnastikopvisning med Sorø Gymnastikefterskole
Klik for at slå lyd til / fra...

Showtime – masser af gymnastikopvisninger

Udgivet 6. april 2017

Vi får kørt nogle kilometer i marts. Når man lige har kørt til Østrig i bus, er det selvfølgelig ikke langt at køre til Brøndby og heller ikke Randers for den sags skyld, men det bliver alligevel til nogle kilometer i bussen, når vi transporterer os fra opvisning til opvisning i forårets første måned.

Den følelse det giver at gå på gulvet som efterskolehold er alle kilometerne værd.

Som lærere har vi selvfølgelig prøvet det utallige gange, både som gymnaster, trænere og efterskolelærere, men vi kan huske, hvordan det var første gang, vi gik ud efter en vellykket opvisning foran et stort publikum: Helt ubeskriveligt fantastisk.

Gymnastikshow med tema – i år Ubuntu

Til en gymnastikopvisning viser man det bedste af det man kan, så man kan godt sige, at forberedelserne har været i gang hele skoleåret. Men en opvisning med et efterskolehold er ikke bare lidt spring og en god rytmeserie. Flere af lærerne har brugt temmelig meget tid på at planlægge og udvikle vores show, Ubuntu.

30 minutter hvor 180 elever skal vise det bedste de kan indenfor spring, rytme og parkour, sammensat så publikum virkelig får et seværdigt show, det kræver koordination og planlægning.

Eleverne kender bevægelserne fra deres daglige træning, men sammensætningen og helheden lærer de, når vi har gymnastikuge midt i februar – lige inden opvisningssæsonen går i gang.

Sidst i februar er vi klar – premieren er noget vi virkelig tæller ned til og holder vejret for: Når vi det, bliver vi klar, får alle lært det de skal?

En af de sjove udfordringer vi har, er når vi skal lære parkourfolkene at gå i takt og lave fælles serie. Parkour og strakte lemmer er nærmest diametrale modsætninger, men også parkourfolket bliver klar til de store fællesserier.

Der skal alt andet lige en del planlægning til, når vi skal have koordineret 180 unge, så de alle får vist det, de er bedst til og alle føler sig som en del af den store gruppe.

Langt de fleste elever har selvfølgelig prøvet at give opvisning og på skolen har alle elever været med til flere små opvisninger inden vi når til marts. Men der er en kæmpe forskel på, at vise en serie og nogle spring til et lille skolearrangement og til vores store samlede skoleopvisning, hvor de helst skal få temaet ud over rampen.

Forældre først – så resten af Danmark

Det er fast tradition, at første gang (Opvisningsaften) vi viser årets opvisning er for forældre og søskende på skolen. Allerede dagen efter går det løs, i år var første opvisning udenfor skolen til et juniorstævne i Hvidovre.

Vi kommer mange forskellige steder, til store opvisninger i kæmpe haller og til små lokalopvisninger, hvor vi dårligt kan være på gulvet, men i hele marts er der opvisninger hver weekend og ofte flere om dagen.

Efterskolehold er populære gæster til gymnastikopvisninger

Vi er faktisk altid populære, det tror jeg egentlig, alle efterskolehold er. Vi bliver tit brugt til at starte eller slutte en opvisning, for vi er med til at fylde hallen og holde på folk, til gengæld kan det også give lidt uro, hvis for mange af vores elevers forældre er kommet kun for at se Sorøs opvisning og går så snart vi er færdige.

Vi fylder. Vi er mange, vi har masser af redskaber og vi bruger hele gulvet. Som regel er holdet før os et almindeligt hold med 12-30 gymnaster eller måske et kæmpehold med 50-60 gymnaster – vi kommer altså med 180 gymnaster. Så vi fylder det hele og lidt til.

I år har vi den udsøgte fornøjelse, at vi stort set ikke har nogen siddende på bænken. Vi kan virkelig mærke, at det har betydet noget, at vores fysioterapeut er med til al fælles gymnastik. Reglen har været klar fra skolestart, er der det mindste tegn på skade, går man over til fyssen, og så gør man, som han siger.

Fodbolddrenge og parkourfolk til gymnastikopvisning

Det er altid sjovt at se og høre reaktionerne, når fodbolddrengene har været til opvisning første gang.

Rasmus Sinding og nej det er ikke mig selv, for denne Rasmus er elev i år og indtil han startede her på Sorø havde han stort set ikke lavet gymnastik. Han var en rigtig fodbolddreng, der syntes det var sjovt at hoppe i havetrampolin. Han havde set en opvisning sammen med sine forældre og blev imponeret. Eftersom han havde lyst til at prøve noget nyt, meldte han sig til teamgymlinjen og det er han rigtig, rigtig glad for. Så glad, at han er sikker på, at han vil fortsætte med gymnastik, når han kommer hjem.

Inden den første opvisning tænkte Rasmus, at det ville være akavet at stå der på gulvet og lave gymnastik foran publikum, men bagefter var han begejstret: “Super fedt”, sagde han flere gange.

“Super fedt når folk klapper. Det er noget helt andet end fodbold. Her er vi en enhed og der er alligevel fokus både på dig og dit hold. Til fodbold klapper folk, når der er en der scorer et mål, her klapper de af holdet”, fortalte Rasmus entusiastisk.

Det fedeste fællesskab

Også de elever der har lavet meget gymnastik før, mærker forskel. Cecilie Hedin har dans som linjefag, hun har tidligere lavet både rytmisk gymnastik og danset ballet. Hun er vant til at lave opvisninger både i gymnastikforeningen ODK og med balletten som en gang i mellem har haft forestillinger på det Kongelige Teater. Alligevel er oplevelsen helt anderledes, når hun giver opvisning sammen med efterskoleholdet:

“Det er det fedeste fælleskab. Vi er sammen om det, vi har et tema og en god energi. Alle har valgt at de vil det her. Det hele går op i en højere enhed”, siger hun begejstret efter de første par opvisninger. Som en lille pudsighed nævner hun, at det krævede lidt tilvænning at være sammen med parkourudøverne.

Efterhånden som marts skrider frem, bliver eleverne bliver mere og mere rutinerede i at give opvisninger. De nyder at være på og selvom de oplever det mange gange, så nyder de til fulde den berusende følelse af glæde og tilfredshed, de oplever, når de går ud til publikums stående klapsalver.

GymnastikKabalen – årets kæmpestore gymnastikshow

I starten af april er turen kommet til de største opvisninger, først GymnastikKabalen i Brøndby Hallen og et par dage efter efterskolernes gymnastikdag på Sjælland.

GymnastikKabalen i Brøndby er noget helt andet end de mange andre opvisninger vi har givet i marts, GymnastikKabalen er et kæmpestort opsat show. Et gymnastikshow vi på Sorø arrangerer sammen med Gymnastikefterskolen Stevns.

Hallen pyntes op, tilskuerpladserne mørkelægges så al fokus med flotte lyseffekter trækkes ned på de optrædende gymnaster. Vi gør rigtig meget ud af lys og lyd, det er muligt fordi AV-Center er en af vores sponsorer, den anden er Euro Gymnastic Equipment, der hjælper os med redskaberne.

Præsentationen af de optrædende foretages af den populære rapper Klaskefar og beatboxeren Tahir og fordi vi også samarbejder med GymDanmark, har vi både sidste år og i år haft landsholdsgymnaster på gulvet.

Og sikke et show vi havde og hvor var det en fornøjelse at alt bare spillede som det skulle og eleverne nød det i fulde drag. Men der var også 1.500 betalende tilskuere plus de andre 300 gymnaster, så det kunne mærkes, når der blev klappet og høres når der blev hujet.

Fantastisk oplevelse til GymnastikKabalen

Bagefter fortalte en af vores elever, Alexander Dreyer, at det var som om alle opvisninger, havde ledt hen til denne. Han fremhæver også, hvor sjovt det var at blive blandet med eleverne fra Stevns til den allersidste optræden i showet, noget en anden elev, Pernille Finck-Jarsskov, er helt enig i.

“Det var meget anderledes, flere mennesker, lyset, lyden, en kæmpe fed oplevelse”, sagde hun lige efter opvisningen. Og skulle man vurdere efter ansigtsudtryk, var resten af eleverne enige.

Nu er opvisningssæsonen overstået og vi skal til at tænke på DM i rytmisk gymnastik og i teamgym og så varer det heller ikke længe inden det bliver eksamenstid.

Hvis ikke du nåede at se os i opvisningsmåneden marts, kan det nås endnu. Vi giver altid et par opvisninger mere inden skoleåret er slut, se vores opvisningsprogram.

Hvis du vil se noget af den virkeligt gode gymnastik der blev vist til GymnastikKabalen, så tag et kig på disse videoer:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.