• kærlighed til gymnastik

Store Tudedag – afslutningen på et helt uforglemmeligt efterskoleår

Udgivet 26. juni 2017

Endnu et efterskoleår er gået…

I lørdags sagde vi farvel til 170 fantastiske elever! På sidste skoledag “Store Tudedag”, som den kaldes i folkemunde, blev der tudet igennem, krammet og kysset. Nu var det blevet tid til at sige farvel til hinanden, efter et helt uforglemmeligt efterskoleår. Nu er det slut for årgang 16-17, men 130 elever har valgt at tage med til Landsstævnet i Aalborg, så der venter lige endnu et par store oplevelser.

Læs mere om Landsstævnet…

Storetude dag

Tale til årgang 2016/2017 ved afslutningsdagen d. 23. juni 2017

Christoffer Færch

af Christoffer Færch

Kære elever årgang 2016/17

Et efterskoleår er nu ved sin vejs ende. Nej, vent.. Jeg prøver lige igen: Et fantastisk efterskoleår med de sejeste, bedste, dygtigste, sødeste, skøreste, dejligste, mest hjælpsomme og omsorgsfulde elever, er nu ved sin vejs ende. Sådan burde det nok formuleres.

Det sidste års tid har du nemlig haft et hjem, kaldet Sorø Gymnastikefterskole. Et hjem med 183 andre mennesker der tilsammen har givet dig det bedste år i dit liv, du aldrig vil glemme.

Den 7. august 2016 startede I, meget forventningsfulde og spændte, på Sorø Gymnastikefterskole. En dag jeg husker meget tydeligt. Det føltes som om, det var i går. Hvor blev det år lige af? Når jeg tænker tilbage på den dag i startede, husker jeg, at jeg gik hjem med en mærkelig tanke. ”Ahhh, hvad var det for en flok elever vi har fået? Kan de noget?”. Lige siden den dag, har I overrasket mig gang på gang. I morgen går jeg helt sikkert hjem med en anden tanke: ”Det er den bedste flok elever vi har haft. De kan alt”. Sammen formår I, at skabe øjeblikke der er mindeværdige.

Mindeværdige øjeblikke

Mindeværdige øjeblikke er der nok af. Opvisningerne, linjefagsturene, TeamGym-konkurrencerne, fælles-gymnastik, galla, skituren, verdensholdsopvisningen, weekenderne. Alt sammen øjeblikke og situationer, hvor I har lært jer selv og andre bedre at kende. Øjeblikke hvor I har fundet ud af hvor betydningsfuldt det er at have gode kammerater. Øjeblikke hvor I har rykket jer som mennesker – både socialt, fagligt og gymnastisk. Øjeblikke hvor I er blevet bevidste om jeres kompetencer og evner, som netop har været grundlaget for det helt unikke fællesskab og sammenhold, der har været, og er, her på SGE.

I den video nogle af jer lavede, hvor I havde spurgte 34 elever om et ord der beskriver SGE, er der også flere af jer, der nævner netop fællesskab og sammenhold. 2 helt unikke ord, som I har skabt på bedste vis. Et fællesskab og sammenhold, som jeg og resten af personalet har været så heldige at være en del af.

Én af jer spurgte mig for nyligt: ”Hvornår er det egentlig sjovest at være på arbejde?”. Jeg var ikke i tvivl. ”Jamen, det er det altid”, svarede jeg.

Kram til efterskoleafslutning

Hvornår er det sjovest at være på arbejde?

Ud af de ca. 600 timer + det løse, jeg har arbejdet på 7 måneder i dette skoleår, har der ikke været et eneste sekund, hvor det ikke har været sjovt at være på arbejde. Det har sågar været så sjovt, at jeg op til flere gange, har været på skolen helt frivilligt – kun for at nyde jeres selskab og nærvær. Jeg blev dog hurtigt enig med vedkommende, nemlig Theodor, at der dog var ét øjeblik der var mindre sjovt: nemlig værelsetjek på hans værelse om morgenen.

Men hvad er det, der gør det sjovt at være på arbejde? Hvad for mig til, at stå op hver dag med glæden om at skulle på arbejde? Først og fremmest er det jer. Jeres glæde, når man møder jer. Jeres entusiasme for at lære og blive bedre. Jeres humor. Jeres interesse for hinanden. Jeres grin og jeres fantastiske evne til at få hver dag, til at blive en endnu bedre dag end dagen før.

Der er mange forskellige situationer, jeg kan hive frem, som har været sjove, og som jeg altid vil huske. Mia Louise og Sofie’s ihærdige forsøg på at twerke, Tarzan der gang på gang overrasker mig med hans banespring. Patricks iver for at springe og vise hvad han har lært, Rasmus Aabechs ”Okkkkkkaaaaaay”, Lasse Drachmanns fantastiske danseevner, Kasper Ødegaard der efter 22:30 laver drengeserien på gangen iført underbukser og William Andersens forsøg på en flashsalto. Alt sammen er sjove øjeblikke, som jeg kommer til at savne i min hverdag.

Flytter ud fra efterskole

Tid til forandring

Men det er blevet tid til forandring. Tid til at I skal videre. I skal sige farvel og på gensyn til kammerater I holder af, venner der har betydet noget gennem et helt år. I skal sige farvel til det, der blev trygt og rart. Det er rigtig svært, og jeg husker tydeligt, da jeg selv stoppede på efterskolen – forfærdeligt. Men jeg håber samtidig, at I går herfra med gode oplevelser og venner, måske endda kærester, I kan mindes og være sammen med resten af livet. Jeg håber, at I har oplevet en skole der vil jer noget. En skole der sætter pris på jer hver især, og ikke mindst en skole, der har udfordret jer, rykket jeres grænser og været med til at blive de fantastiske mennesker, I nu engang er. Jeg håber, at I har oplevet os lærere, som nogle gode mennesker, der vil jer det bedste – for det vil vi!

Dalai Lama sagde engang: ”Stilhed er nogle gange det bedste svar”. Når I forlader skolen vil i mærke en stilhed omkring jer. Det er blot et svar på, at Sorø Gymnastikefterskole var det rigtige valg. Et svar på, at året har været helt fantastisk.

Kære elever! Tusinde tak for et helt igennem fantastisk år. Tak for, at I er jer. Tak for alle de gode stunder vi har haft sammen. Tak for at gøre arbejdet sjovt. Jeg håber på alt det bedste i jeres fremtid. Mest af alt håber jeg, at I vil fortsætte med det I synes er sjovt, hvad end det er spring, dans, rytme eller parkour – så bliver jeg glad! Jeg håber, at vi ses til de kommende arrangementer her på skolen, gensynsdagen og gammel elevdag. Min dør står altid åben, hvis I har brug for hjælp. Husk det.

Rigtig meget held og lykke på jeres vej fremover.

Christoffer Færch

Farvel til efterskole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.