Hvordan er det at gå på efterskole? Tale til den kommende årgang 18/19 -
  • kærlighed til gymnastik

Tale til den kommende årgang 18/19

Udgivet 4. juli 2018

Hej allesammen og velkommen til Sorø Gymnastikefterskole. Mit navn er Dicte, og det her er Magnus. Vi er begge snart færdige med at gå på efterskole i Sorø, og derfor vil vi gerne fortælle jer, hvad der venter jer efter sommerferien.

Din hverdag tager en kæmpe drejning

Fra den dag du starter på efterskole, vil din hverdag tage en kæmpe drejning. Du troede måske lige, at du var blevet gammel nok til selv at bestemme din sengetid, og dine forældre har måske lige accepteret, at du ikke cykler med cykelhjelm mere. Men sådan bliver det ikke ved med at være, for efterskole er alt andet, end du er vant til derhjemme. Du er nok ikke lige vant til at gå en morgentur hver morgen, gå i seng samme tid hver dag og skulle tage hensyn til to andre personer, du deler værelse med. Pludselig er mor og far der ikke til at hjælpe med lektierne mere, til at få dig ud af døren, så du kommer i skole til tiden og til at huske dig på, at du skal spise dine grøntsager. Du får et kæmpe ansvar, du lærer at løse dine egne konflikter og efter kun et år, vil du føle dig meget mere moden og voksen, end da du tog afsted.

Efterskole værelseshygge Gymnastikkabalen Halloween opvisning Kreativ efterskole

Ville jeg kunne holde ud at der hele tiden var så mange mennesker omkring mig

Jeg fandt ud af, at jeg ville gå på efterskole på et tidspunkt i ottende, tror jeg. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ville gå her på Sorø Gymnastikefterskole. Jeg gik længe og glædede mig, men da vi nærmede os slutningen af sidste skoleår, begyndte jeg at blive lidt nervøs og bekymret for nogle ting, jeg ikke havde tænkt over før. Jeg bor på landet i en meget lille landsby langt væk fra alt, og jeg er enebarn, så jeg har været vant til, at der altid var stille, hvis jeg ville have der skulle være stille. Jeg har aldrig haft et stort behov for at være social. Min mor plejede at sige, at jeg kunne bo i en hule i skoven alene i et år, uden at det ville påvirke mig, hvis bare jeg havde min telefon og internet. Så jeg tænkte meget på, om jeg ville kunne holde ud, at der hele tiden var så mange mennesker omkring mig, og at jeg ikke ville kunne få den ro, som jeg dengang var så vant til.

Spring i springcenter

En weekend næsten alene på efterskole

Spol lidt frem i tiden, og vi er endelig begyndt på efterskole. Vi når til anden weekend. Det er kun mig og otte eller ni andre, der har valgt at blive på skolen. Det var en fed weekend, hvor vi fik lov til stort set at lave, hvad vi ville. Vi sov i springcenteret, gik op i køkkenet klokken tre om morgenen sammen med nattevagten, og så spiste vi kage til natmad og drak kakao. Spol så en uge frem og det er weekend igen. Jeg har stadig ikke været hjemme. Denne weekend var der mange på skolen, men det var stadig hyggeligt. Vi springer lige en uge til. Det er endnu engang weekend og jeg har stadig ikke været hjemme endnu, og jeg er rimeligt sikker på, at jeg er den eneste, som havde været der så mange uger i træk. Vi springer en sidste uge. Det er første weekend hjemme med lidt ro, og jeg er kun kommet hjem på min mors forespørgsel, fordi hun gerne ville se mig.

Det, jeg vil sige med det her, er, at selvom man måske er lidt nervøs for, om man kan klare efterskolelivet, måske fordi man er lidt introvert, er dårlig til at være væk hjemmefra, eller bare ikke er vant til mange mennesker omkring en på en gang, så skal I bare tage det helt roligt. Der er ikke nogen, der ved, hvordan I kommer til at klare den, men det skal I nok finde ud af, når I starter. Og mens I gør det, så nyd jeres tid her. Den forsvinder hurtigere, end I tror.

Parkour kamp

De første uger på efterskole

Jeg kan stadigvæk huske de første uger på efterskolen. Jeg var så nervøs for, hvordan folk ville være, om mine roomies nu var søde, og jeg tænkte bare over alt i bilen på vej op på skolen. Og ja, jeg troede, at jeg var nervøs, da jeg kørte hjemmefra, men nervøsiteten ramte især, da jeg så byskiltet, hvor der stod Sorø. Efter vi så det skilt, nævnte min far hver eneste bil, der havde en cykel bagpå og sagde ”Det er nok også en, der skal starte på efterskolen”. Det gjorde mig ikke mindre nervøs. Da vi ankom til efterskolen, nægtede jeg at tage al min bagage med ind på en gang, fordi jeg simpelthen havde så meget med, at jeg synes, det var pinligt. Jeg skulle lige ind først, og se hvor meget mine roomies havde taget med, inden jeg begyndte at slæbe for meget. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var den på værelset, der havde taget mest med, og selvom min ene roomie ankom senere end mig, var det stadigvæk mig, der var sidst færdig med at pakke ud. Der var dog ingen grund til at være så nervøs, for de var virkelig søde og ventede på, at jeg havde pakket ud, så vi kunne følges ned i hallen og mødes med alle de andre.

Fra førstedagen svingede jeg virkelig godt med mine roomies, og alle var simpelthen så søde og imødekommende. Lærerne var gode til at lave en masse ting, som samlede os alle sammen, så ingen gik rundt alene de første dage, og hurtigt mødte jeg en masse nye mennesker.

 

Du kommer rigtig tæt på de mennesker der omkring dig

Man kommer rigtig tæt på de mennesker, der er omkring en på en helt anden måde end, hvad man er vant til. Jeg er selv en meget udadvendt person, der klart har det bedst med mennesker omkring mig, men efter at have startet på efterskole, har jeg opdaget, at jeg altså også har brug for ro en gang imellem. Man bruger enormt meget energi på hele tiden at være social, og man kan hurtigt blive bange for, at man går glip af noget, hvis man lægger sig ind på sit værelse. Man skal bare huske på, at det også er i orden nogen gange at trække sig.

Derudover lærer man meget af at gå på efterskole. Jeg kan huske, at allerede efter et par måneder, sagde mine forældre til mig, at de synes jeg var blevet mere moden. Jeg har udviklet mig virkelig meget på kun et år, og det har bl.a. haft noget af gøre med mine omgivelser. Du måske vant til at hænge ud med de samme mennesker derhjemme hver dag og har måske haft den samme bedste ven eller veninde, siden du var helt lille. Når du starter på efterskole, møder du lige pludselig mange forskellige mennesker, som kommer fra vidt forskellige miljøer, og begynder måske at ses med nogle andre typer, end du plejer. Jeg har lært en hel del af at gå på efterskole, men mest af alt, føler jeg, at jeg har lært mig selv meget bedre at kende.

Opvisning Grundlovsdag

 

Efterskolen har gjort mig meget mere selvstændig

Inden jeg startede på efterskole, var jeg bl.a. vant til at få hjælp med lektierne der hjemme, og kunne nogen gange ikke engang gå i gang med at lave lektier, medmindre min mor eller far sad ved siden af mig. Ikke nødvendigvis fordi jeg havde brug for hjælp, men fordi det bare var nemmere, at tage mig sammen til at lave dem, hvis en af dem var der. I år har det været ret svært at lave lektier, da der er mennesker omkring mig hele tiden. Jeg går ret meget op i min skole, så jeg synes selv, at det har været lidt svært, når jeg ikke altid har følt, jeg har haft tid til at lave lektierne. Bl.a. synes jeg det var en ret stressende periode, da vi skulle lave OSO, fordi det var en stor opgave, jeg rigtig gerne ville klare godt. Her gjaldt det om at finde ud af, hvornår jeg koncentrerede mig bedst, og det gjaldt om at være god til at disponere over min tid. Efter jeg er startet på efterskole, er jeg blevet meget bedre til, at få styr på mine ting selv, og føler selv, at jeg er blevet meget mere selvstændig.

 

Mine grænser er blevet flyttet

Jeg har også skubbet en masse af mine grænser. Jeg er bl.a. på valgfagsholdet adventure, og i starten af året skulle vi ud og rappelle. Det var meget grænseoverskridende for mig, da jeg er mega højdeskræk, men selvom jeg var ved at dø af skræk, rappellede jeg. Det er jeg vildt glad for, for jeg ved, at jeg ville have fortrudt det, hvis jeg ikke havde gjort det. Der kommer mange af sådan nogle situationer, hvor det er virkelig vigtigt at sige ja, for så bliver efterskoleåret bare meget sjovere. Minderne kommer nemlig ikke af sig selv. Det er nogen, man skaber.

Det at gå på efterskole er egentlig i sig selv en kæmpe oplevelse, som man kommer til at huske resten af livet, men i løbet det år får man også en masse andre uforglemmelige oplevelser. Jeg har ikke en fantastisk god hukommelse, hvad angår normale hverdage. Jeg kan ærlig talt ikke huske særlig meget fra starten af året, men hvad jeg godt kan huske, er linjeturen, som vi var på i oktober. De forskellige linjefag tager tre forskellige steder hen. Sådan var det i hvert fald i år, så jeg kan jo ikke rigtig fortælle, hvordan det har været for dem, der var de andre steder. Men jeg er på parkourlinjen, og vi var i Berlin i en uge og lave parkour rundt omkring i byen. Det var en lang tur i bus, og det blev en smule kedeligt til sidst, men det gjorde det bare endnu federe, da vi ankom. Vores parkourlære Pieter, som er stoppet nu, kender en masse parkourudøvere rundt omkring i verden, så næsten hver dag hele ugen havde vi et par tyske parkourguides, der viste os alle de bedste steder at lave parkour. I løbet af turen tog vi også i teateret, og vi tog ind til en slags marked med en masse butikker, hvor vi blev sluppet løs i et par timer.

Skateboard trick

Skituren samler efterskolen påny

Vi har også været på skiferie her for nogle måneder siden, og det var også en mega fed tur. Vi var i Østrig i fem dage, hvor vi stod på ski hver dag. Vi kørte om aftenen og ankom tidligt morgen. Vi fik lige lov til at smide vores ting og få klædt om, og så var det ellers bare afsted. De ski- eller snowboardhold, man var på, var lavet af lærerne, så man var tvunget til at snakke med nogen, man måske ikke havde snakket så meget med før, så man lærte nogen nye mennesker at kende. Det var virkelig fedt. Jeg var på snowboard begynder, og det er noget af det sjoveste, jeg har prøvet længe, og det var virkelig fedt, at vi fik så meget frihed. Allerede efter et par dage fik vi lov til at køre selv, så længe vi holdt os sammen.

 

Gymnastikopvisninger i hele Danmark

Som I jo nok ved, så laver man rimelig mange opvisninger i løbet af efterskoleåret. Mange af jer har nok prøvet at opvise før, og der er helt sikkert nogen af jer, der ikke er så glade for ideen om at skulle lave et par og tyve opvisninger, men tag det fra en der ikke selv var så begejstret for at skulle lave opvisninger til at starte med. Det er noget helt andet, når man gør det med en efterskole. Der er jo mange linjefag på en efterskole, og de skal alle sammen sættes sammen på en eller anden måde, uden at det bliver rodet at se på. Noget andet, der er anderledes ved at opvise med en efterskole, er, at du ikke bare er gode venner med mange af dem, der er med, du bor også med dem, så du kender dem allerede rigtig godt. Opvisningerne bringer alle sammen omkring noget, og det skaber et specielt fællesskab.

Efterskoleliv

De mærkelige ting på efterskolen

Der er også sket nogle mindre ting som drenge- og pigeweekenden, hvor vi lavede alle mulige sjove og en smule underlige ting. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad de lavede i pigeweekenden, men da der var drengeweekend, spillede vi blandt andet stødfodbold. Alle spillere havde et stødhalsbånd rundt om benet, og så var der nogle, der en gang imellem gav os stød, så vi ikke kunne styre vores ben. Det var sjovt, men det gjorde sgu rimelig ondt. Og det var, som om smerte var dagens tema, da vi senere skulle spise en habanero, og mens vores munde brændte, blev vi bedt om at synge Leonard Cohens Halleluja.

Den fantastiske gallafest

Her for ikke så lang tid siden havde vi galla, og det var egentlig meget hyggeligt. Pigerne brugte et stykke tid på at gøre sig klar, mens os drenge gik ned til søen for at vinterbade og sprang en smule og brugte den sidste halve time på at gøre os klar. Da vi havde gjort os klar, fik alle drenge en eller to piger, vi skulle følge til bords, og så skulle vi op og hente dem på deres værelser. Alle havde gjort virkelig meget ud af det, og det var en super hyggelig aften. Vi spiste alle sammen sammen, og så var der nogle, der lavede noget underholdning og nogle kombinationer. Senere på aftenen skulle vi over i springsalen og danse lancier. Det var lidt blandet, hvordan det gik, men det var nu meget sjovt alligevel.

 

Et anderledes forhold til lærerne på efterskolen

På efterskole har man også et lidt anderledes forhold til lærerne. Når man nu bor på skolen, er det dem, man for eksempel henvender sig til, når der er noget, man gerne vil snakke om. Men det er også dem, man har alle oplevelserne med, så man får skabt en masse minder sammen med dem. Det er generator fedt, at man kan snakke med sine lærere som normale mennesker i stedet for at skulle snakke om, hvad det nu lige var, man lavede i matematik for to dage siden. Jeg har ikke personligt haft nogle rigtige problemer på skolen, men jeg ved, at der er nogle, som har haft det lidt svært på et tidspunkt, og de har fortalt, at det har hjulpet super meget at snakke med lærerne.

Nye efterskoleelever

Det er også hårdt at gå på efterskole

Men efterskole er ikke kun et langt eventyr. Jeg havde næsten kun hørt gode ting om det, og jeg troede, at jeg ville opleve nye og spændende ting hver dag. Men det er vigtigt, at I ikke tror, at efterskole kun er en lang sommerlejr. Jeg ville i hvert fald ønske, at nogen havde forberedt mig på, hvor hårdt det også kan være. Vi vil ikke have, at I bliver skuffede, når I starter, eller i værste tilfælde stopper, fordi det hele er for overvældende. Næsten alle oplever at have hårde perioder i løbet af et efterskoleår, for selvom der er mange gode ting ved at gå på efterskole, kan det også være mega svært.

Det er bl.a. rigtig hårdt ikke at se sin familie så ofte. Vi har i 16 år været vant til at se vores familier hver dag, og lige pludselig, er de bare lidt langt væk, hvis vi har brug for dem. Det kom ret uventet for mig, at jeg savnede min familie og min normale hverdag der hjemme så meget, da jeg aldrig har været typen, der fik hjemve. Men det er rigtig hårdt, at alting lige pludselig er så anderledes. Du bor et nyt sted, er i en ny by, får nye venner og laver nye ting.

Derudover kan det være rigtig svært hele tiden at være omringet af så mange mennesker, når du har nogle dårlige dage, og nogen gange føles det som om, at du ikke rigtig har et frirum til at kunne være dig selv. De fleste oplever også, at der på et eller andet tidspunkt kommer problemer på værelset. Vi bor tre mennesker på meget lidt plads, og problemer kan hurtigt opstå, når det er nogen mennesker, du er sammen med hele tiden. Det er præcist ligesom, vi kan blive uvenner med vores søskende derhjemme, eller når ens forældre diskuterer. På mit værelse har vi også haft vores problemer, hvilket i en periode også fyldte rigtigt meget for mig. Her var det virkelig vigtigt, at vi alle sammen tog ansvar og løste konflikterne selv. Værelset er nemlig en rigtig stor del af efterskoleopholdet, og derfor er det vigtigt, at værelset fungerer.

 

Hvad med vennerne der hjemme?

I starten kan det også være rigtig svært, når du er hjemme i weekenderne, fordi du gerne vil nå at se alle dine gamle venner, men ikke har nok tid til at se dem alle sammen, så du stresser lidt rundt for at nå det hele. Her finder du altså hurtigt ud af, at du også har brug for at slappe af i weekenderne, da du bruger al din energi på efterskolen.

Men en af de hårdeste ting for mig har været den lange vinterperiode. Vinter har altid været en årstid, jeg prøver at kæmpe mig igennem, og aldrig rigtig en årstid jeg når at nyde. Men på efterskolen, har vinteren været endnu sværere at komme igennem. Jeg er vokset op i København og har altid været vant til, at der er en masse, jeg kan lave. Det har været meget anderledes at flytte ud på landet, da der ikke er ligeså mange muligheder. Da det blev vinter i Sorø, begyndte folk at lukke sig mere inde. Det fællesskab, vi havde i sommer, forsvandt lidt. Det var lige pludselig meget sværere at komme i kontakt med andre, da jeg ikke var vild med at skulle banke på folks døre, fordi jeg ikke vidste, om jeg pressede på ved at komme ind, eller om jeg faktisk var velkommen. Jeg begyndte at lukke mig mere inde på mit eget værelse, for det var bare lidt nemmere. Men den nemme udvej er altså ikke altid den bedste, da det bare gjorde, at jeg savnede hjemme endnu mere. Det er meget sværere at vedligeholde fællesskabet om vinteren, men her er det bare vigtigt, at I hver især gør en indsats.

Kram til efterskoleafslutning

Op- og nedture

Trods de mange op- og nedture har jeg har aldrig fortrudt, at jeg valgte at starte på efterskole. Det vigtigste jeg kan sige til jer er bare, at I husker på, at det er rigtig normalt også at have dårlige dage på efterskolen, og at I ikke er de eneste, der har dem.

Det her er et lille indblik i, hvordan det er at gå på efterskole, men overhovedet ikke alt, der er at vide. Alle, der er på efterskole og har været på efterskole, vil have haft hver deres oplevelse med det. Nogen vil synes, at det er det bedste år i deres liv, og det vil andre ikke. Men de bedste råd, vi kan give jer med på vejen, er: vær god til at finde på ting I kan lave, tag noget initiativ og inviter fx folk med ud at spille fodbold. Derudover vær god til at søge hjælp på skolen, hvis I har det svært, fx ved at tale med en lærer eller en god ven i stedet for at søge hjem, for der kan hjemveen hurtigt dukke op. Og så det sidste vigtige råd, vi kan give jer: hver åbne og snak med forskellige mennesker, så I er med til at bygge et stort fællesskab op. Efterskole bliver nemlig meget federe, hvis I har et godt sammenhold.

 

Og så håber vi ellers selvfølgelig bare, at I får et virkelig fedt år med læring og en masse oplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.