Efterskole DM TeamGym piger

TeamGym konkurrence er sjovt og lærerigt – medaljer er ikke det vigtigste!

Udgivet 31. maj 2017

Altså, når man tager til konkurrence, vil man selvfølgelig meget gerne have noget metal med hjem – allerhelst af guld. Men der er bare så mange andre ting, der betyder noget, når vi deltager i konkurrencer med vores efterskole.

De gamle ord om, at det gælder om at deltage – ikke kun om at vinde, de er virkelighed for os.

Vi gør vores allerbedste og knokler for den bedst mulige placering, det gælder både os lærere, som i den her situation faktisk er trænere, og så eleverne som skal præstere. Men, vi ved, at det altså kun er de tre bedste hold, der ender på medaljeskamlerne.

Alligevel tager vi til konkurrencer, hvor vi ved, vores chancer er dårlige – hvorfor?

Det gør vi fordi, der også er andre succeskriterier end guldmedaljer.

TeamGym medaljer er ikke det vigtigste

Fællesbillede med hele TeamGym-linjen til DM.

Målrettet træning og tilsidesættelse af individuelle behov

Eleverne får en god oplevelse, når de året igennem træner målrettet mod at deltage i en konkurrence. De lærer gennem en længere periode, at tilsidesætte deres individuelle behov til fordel for fællesskabet.

Vi lærer eleverne, at de ikke behøver medaljer om halsen, for at have gjort det godt nok. Det er en vigtig oplevelse at tage med sig videre i livet. Man behøver ikke få 12 til eksamen for at være tilfreds med sig selv.

På Sorø Gymnastikefterskole har vi fem linjer. For TeamGym-linjen, er danmarksmesterskaberne kulminationen på årets træning. DM i TeamGym for efterskoler er et kæmpearrangement, med mange deltagende skoler, så for TeamGym-linjen er danmarksmesterskaberne et af årets absolutte højdepunkter. Mesterskabet bliver stablet på benene i samarbejde med GymDanmark.

Til gymnastikkonkurrencerne er det er en fornøjelse at se, hvordan eleverne bakker hinanden op. Ikke kun dem fra deres egen skole. Til dm i TeamGym ser og hører vi entusiastisk opbakning af alle holdene. Det er klart, at man råber højest, når det er ens egen skole, der er på gulvet, men man anerkender indsatsen fra alle, også selvom det ikke lige er højeste niveau.

OG, ret vigtigt! Det er ikke kun os lærere, der taler i floskler, når vi siger, det ikke kun gælder om at vinde. Læs lige, hvad Jonas Vilstrup fra TeamGym-linjens drengehold, der blev nr. 9 ved dm, mener.

Lige efter konkurrencen var han nærmest begejstret: “Vi vidste godt, at vi ingen medaljechancer havde. Vi ville have en god oplevelse, have det fedt og nyde det – og det gjorde vi!”. Jonas fortæller også om, hvordan drengeholdet stod og rystede inden de skulle på gulvet.

“Adrenalinen pumper og hvert spring tæller. Det er ikke som til en opvisning, hvor det ikke gør så meget, hvis der er en der falder. Til opvisningen er der er mange der springer, til konkurrence er der fokus på dig og dit spring”.

Jonas havde aldrig prøvet, at konkurrere i gymnastik før han kom på Sorø. Nu er han blevet så glad for TeamGym, at han overvejer at gå til gymnastik i en forening med konkurrencegymnastik, når han kommer hjem fra efterskolen. Det er succes for os efterskolelærere.

TeamGym konkurrence er sjovt og lærerigt

TeamGym konkurrence er sjovt og lærerigt

TeamGym-linjen nød dagen i fulde drag

Til dm i TeamGym deltager mange gymnastikefterskoler og og der er kæmpe forskel på niveauet. Vores drengehold har trænet begrænset og alligevel udviklet sig voldsomt. De deltog i dm med stor entusiasme og havde en god oplevelse samtidig med, de har fået en god fornemmelse af, hvad teamgym er.

Næste skoleår har vi valgt, at der bliver meget mere tid til til linjefagene. Det er noget, mange af os lærere virkelig glæder os til. Nu bliver det muligt at nørde teknik i de forskellige discipliner. Det betyder noget, uanset om du laver parkour, dans eller gymnastik. Læs mere om vores opdaterede linjefag med flere undervisningstimer og målrettet fysisk træning:

Læs om linjerne: Dans, Parkour, Rytmisk Gymnastik, Springgymnastik og TeamGym.

At drengeholdet i teamgym blev nummer ni, var faktisk en opfyldelse af deres håb til dagen. De vidste godt, at de ikke havde medaljechancer, men de havde tre målsætninger for dagen, som de fik opfyldt:

“Vi ville have mere end 28 point, vi ville ikke blive sidst og vi ville slå Gunslevholm Idrætsefterskole og det lykkedes altsammen”, fortalte Jonas tilfreds lige efter konkurrencen.

Glade piger krammer hinanden efter en god teamgym konkurrence

Der uddeles kram efter en god TeamGym konkurrence.

Vores teamgympiger havde et hold i B-rækken og et i A-rækkens første division, begge hold klarede sig flot. Holdet i første division havde håbet på at komme i nærheden af medaljer, men sloges med lidt skader, så de vidste godt, at det nok ikke var muligt.

“Vi vidste, vi ikke kunne præstere 100 procent, så vi gik efter at få en fed oplevelse og nyde det. Men man vil selvfølgelig altid gerne have medaljer, når man tager til konkurrence”, sagde Emma Reimer fra pigeholdet i første division.

At pigerne nød det til fulde, var tydeligt at se, da de var på gulvet. De strålede og leverede en meget flot rytmisk serie. Og selvom pigerne blev henvist til sjettepladsen, var der ikke mange point op til medaljepladserne. Det samme kan man sige om pigerne i B-rækken, de blev i øvrigt nummer fem.

Da dagen var slut og turen gik fra Randers hjem til Sorø, var det en bus fyldt med glade elever, der alle følte sig succesfulde, selvom der ikke kom metal med hjem.

Se video fra danmarksmesterskaberne 2017 i TeamGym

Pige A 1. division

Pige B 1. division

Drenge A 1. division

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.