efterskole fællesski foto

Ud på ski – Vi booster det store fællesskab!

Udgivet 25. januar 2024

Det er så fantastisk at opleve vores elever blomstre og udvikle sig, det gør de selvfølgelig året igennem, men nogen gange sker der ekstra meget – meget hurtigt.

Det oplever vi, både når vi skal lave den første gymnastikopvisning og når linjefagene er på deres tur sammen. Men et sted hvor vi virkelig oplever det store fællesskab blive banket sammen, er når hele skolen tager afsted på ski.

Vi tager på skitur – ikke ferie!

Eleverne er virkelig ikke på ferie. De knokler med at lære at færdes i sneen og bliver samtidig udfordret på fællesskabet. Som efterskole arbejder vi hele året med at styrke det store fællesskab og her giver skituren virkelig god mening. Her på SGE er vi 210 elever og 30 lærere – det er altså ret mange. Så der er stadig nogen, man ikke kender helt så godt, når vi kommer til januar.

Det laver vi om på, når vi tager på skitur. Her er vi sammen på en ny måde. Om dagen ude på pisterne er eleverne er sammen med jævnbyrdige skiløbere og om aftnen er de trygge sammen med deres venner. I løbet af ugen kommer eleverne også til at kende lærernes familier, for lærernes familier er med og kører på ski sammen med eleverne.

Vi kommer til at kende hinanden bedre. Man er måske i gruppe med nogen, man ikke har talt så meget med tidligere og man gør noget, man ikke plejer. Derfor er skituren en vigtig ting, når det gælder om at styrke det store fællesskab.

Gruppevalg efter niveau, erfaring og mod

Allerede i november går vi så småt i gang med at tale om hvilke gruppe man skal være med i, og i december skal eleverne selv skrive sig på den gruppe, de synes de tilhører.

De fem første er faktisk alle begyndergrupper, men hvis der er noget, man hurtigt får forståelse for som lærer, er det, at det ikke kun handler om, hvad man kan, men i høj grad om hvad man tør og på hvilken måde man bedst lærer nye ting.

Det er klart, at vi gerne vil have eleverne kaster sig ud i nye ting, men når vi tager afsted på ski, skal alle helst komme helskindede hjem igen. Og det gør de da heldigvis også.

Snowboard og ski på efterskole

Tryghed er altid vigtig

Det er vigtigt, når man kaster sig ud i noget nyt og uprøvet, at man er tryg i situationen. Som efterskolelærere ved vi, at det fungerer allerbedst, når dem der løber ud i sneen med den overbevisning, at det her klarer jeg – og dem der sniger sig ud og tænker, åh bare jeg ikke brækker benet, er i forskellige grupper ude på pisterne.

For som Clara Due, en af de elever der aldrig har stået på ski før, sagde da vi kom hjem fra Østrig i år:

“Vi har virkelig kastet os ud i et par grænseoverskridende ting. Vi har skullet kunne stole meget på hinanden og de lærere, der har støttet os undervejs.

Det med at turde kaste sig ud i en ting, som man aldrig har prøvet før, og som man udmærket er klar over kan gå galt, det fører virkelig folk sammen. Det er rart at vide, at dem man går sammen med hver dag har ens ryg hvis man falder. Alle de pister vi har kørt ned af, har vi skullet køre ned af som gruppe.

Vi har skulle passe på hinanden og vi har været utroligt opmærksomme på hinanden, støttet hinanden, når man var ved at give op, hujet højlydt, når man har kørt ned af sin første pist uden fald og i et rimeligt tempo.”

Som lærer er det fantastisk at se, hvordan eleverne bakker hinanden op. Og mærke hvordan sammenholdet vokser, både blandt de elever, der ellers ikke har været så meget sammen men også mellem os lærere og eleverne. Vi udfordrer jo eleverne, især dem der aldrig har stået på ski før og som måske er lidt usikre og dem er der faktisk altid en del af.

Undertøj, sokker, handsker og dragt – skitøj er mange ting

Påklædningen er ofte et stort spørgsmål fra de elever (og forældre), som ikke har været på ski før. Vi har derfor en liste over, hvad man skal have og hvad man kan have med på skitur. Se udstyrslisten. Ski, snowboard, hjelm (alle kører med hjelm) og støvler er noget vi lejer, der hvor vi står på ski, så det behøver ingen tænke på hjemmefra.

Vi ved at mange elever gerne vil have deres eget nye tøj, men det behøves altså ikke. Hvis man vil købe nyt, hjælper vi gerne. Sport24 kommer på besøg med et stort udvalg af skitøj, som det er muligt at prøve og købe billigt. Sport24 kommer i god tid før jul, så man kan nå at ønske sig tingene i julegave.

Glad og spændt forventning

Når vi i slutningen af november for alvor begynder at tale om skitur, gruppeinddeling og skiudstyr, begynder vi også at høre udtalelser som:

Der er også altid nogen der, selvom de er nybegyndere, overhovedet ikke er bekymrede, men kun glæder sig: “Det bliver sjovt at falde og det kommer helt sikkert til at ske rigtig mange gange”.

Eleverne inddeles efter niveu, hvor nybegynder har østrigske instruktører de 3 første dage. Herefter kører de med efterskolenslærere. De øvede elever kører hele ugen med lærerne. De elever som har prøvet at stå på ski eller snowboard før, de bliver selvfølgelig udfordret på deres niveau.

Og dem der er i den øvede gruppe har så meget fart på, de skal bare ud over stepperne. Godt at de fleste af os fra lærergruppen er ret skarpe på ski.

Uanset om man er usikker nybegynder eller garvet snowboarder, kan man godt få sommerfugle i maven, når vi sidder i bussen på vej til Østrig. Især for nybegynderne kan det være lidt udfordrende, at vi så snart vi ankommer skal ud på på pisterne. Når vi trætte sætter os i bussen hjemad, er spændingen til gengæld udløst og alle glade.

Jeg lader Clara Due runde af:

“Jeg er meget taknemmelig for alle de fantastiske minder, jeg har fået med mig. Det er noget jeg aldrig vil glemme.”

Hvis du vil fornemme stemningen på skituren, så kig med:

Skituren 2019
Skituren 2018
Skituren 2017

Der er lukket for kommentarer.

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.