jordvarme på Sorø Gymnastikefterskole

Vildt fund: Ny flyveøgleart med 2,5 meter vingefang udgravet i Sorø

Udgivet 1. april 2023

Det er først nu, at vi kan afsløre vores vilde fund. Vi har ved udgravningen til vores jordvarme i december fundet en meget gammel flyveøgleart. Vi har ikke kunnet fortælle om nyheden før nu, af hensyn til udgravningen. Det var grunden til, at vores jordvarmeanlæg blev forsinket med mere end 3 måneder. 

Heidi fra Urhøj VVS fortæller, at hendes medarbejdere ikke var i tvivl om, at de havde fundet noget helt specielt, som de aldrig var stødt på før. Medarbejderen, som styrede gravemaskinen, opdagede en knogle, der stak op af jorden og slukkede straks for maskinen. Urhøj tog kontakt til Vestsjællands Museum, som hurtigt henviste til Statens Naturhistoriske Museum for assistance.

Det største fund fossil fra juraperioden

Det er et fossil af den største Simultas Numerus, også kaldet flyveøgle, der nogensinde er fundet fra juraperioden (201,3 til 145 millioner år siden). Efter udgravningen, hvor fossilet næsten blev skyllet væk af regnen, har forskere studeret dets anatomi og er kommet frem til, at der er tale om en hidtil ukendt art.

Der er tale om en øgle, Simultas Numerus (der i øvrigt ikke er en dinosaur, men tilhører en helt anden biologisk orden), med et vingefang på 2,5 meter, hvilket var en enorm størrelse i juratiden. 

»Fiducia, (som den nyfundne art er navngivet, red.) er et fantastisk eksempel på, hvorfor palæontologi aldrig vil holde op med at være forbløffende,« siger forsker på Statens Naturhistoriske Museum i København. Eksemplaret vil blive udstillet på Naturhistorisk Museum i løbet af juni måned, hvor eleverne skal være med til åbningen af udstillingen.

4 svar til “Vildt fund: Ny flyveøgleart med 2,5 meter vingefang udgravet i Sorø”

 1. Anne Bagge Møller siger:

  Det lyder godt nok spændende!

 2. Nils Overgaard siger:

  Vi er også nået 1. April her i kalundborg

 3. Jytte Nielsen siger:

  Åååååååhhhhjaåhjaåhja
  så kom vi lige i tanker om datoen
  Go dag til jer
  Knus Jytte og Kalle

 4. He he… godt I er vågne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dit ophold

På SGE sammensættes dit ophold af linjefag, valgfag og boglig undervisning. Sådan vælger du linjefag og valgfag.

Desuden har du fællesgymnastik og drenge- eller pigegymnastik. Alle elever deltager i opvisningen.

Hver årgang kommer på en obligatoriske skitur og linjefagstur.
Vi glæder os til at se dig!

Har du spørgsmål?

Vi vægter både de boglige og de idrætslige fag højt. Vi har desuden stor fokus på gymnastik, som bruges til at forbedre dig i mange andre fag. Hvis du ikke har fundet svar på alle dine spørgsmål, så har vi lavet en FAQ, hvor du kan finde svar på de mest normale spørgsmål…

Spændende arrangementer

Der er altid fuld fart på SGE. I løbet af året har vi mange spændende arrangementer for både børn og voksne.

Se alle arrangementerne i årskalenderen.