Undervisning // 10. FRI
Hvad er 10. Fri?
F = forandring
R = refleksion
I = interesse
Vi har længe arbejdet på at give et helt nyt tilbud til vores elever, da vi i flere år har oplevet, at rigtig mange elever har behov for noget andet og mere end det den normale 10. klasse kan tilbyde. Derfor har vi oprettet 10. FRI.

Bliv mere klar til ungdomsuddannelsen
Fri for prøve som vi kender det, fri for fællesmål og frihed til, at du kan fordybe dig i dine interesser. Fri for opdelte fag, som vi kender det, plads til frie og kreative tanker, ingen begrænsninger men frihed til at se muligheder, det frie ord, det frie menneske.
10. Fri arbejder fagligt på en helt ny måde, og gør dig klar til din ungdomsuddannelse. Vi øger gradvist din selvstændighed i forhold til at arbejde projektbaseret og at kunne fremlægge og formidle din viden. Lærerne vil være faciliterende, stille krav og være vejledere. Den enkelte elev bliver klogere på sig selv og bevidst om sin rolle i gruppen og i fællesskabet. Refleksion og feedback er vigtige elementer for at skabe udvikling.
I 10. Fri går du i en stamklasse og arbejder typisk i en gruppe på 2-5 personer. Lærerteamet består af en matematik – engelsk og en dansklærer, der med deres faglige indgangsvinkler vejleder og inspirerer dig.
Projekter
I løbet at skoleåret vil der være 4-6 projektperioder, der afsluttes med præsentationer og evalueringer. I arbejdet med både fag og projekter vil du eksempelvis arbejde med større opgaver, fremlægge og give og modtage feedback. Projektarbejdet vil tage udgangspunkt i dine interesser, men vil også inddrage de kompetencer, du har tillært dig indtil nu i din skolegang.
I løbet at skoleåret vil der være 4-6 projektperioder, der hver afsluttes med en ’offentliggørelse’, hvor din nye viden formidles for vores publikum, som kan være kammerater fra skolen, forældre eller eksperter og interessenter udefra. Projektarbejdet vil tage udgangspunkt i dine interesser, men vil også inddrage de kompetencer, du har tillært dig indtil nu i din skolegang. Sideløbende arbejder vi med karrierelæring, der både forbereder og dygtiggør dig til dit efterfølgende uddannelsesliv og generelt modner dig og gør dig livsduelig.
Når året er slut, kommer du ikke til at stå med et karakterblad i hånden, men til gengæld har du fået grundig feedback på dit projektarbejde og er blevet bevidst om dine styrker og dine udviklingspunkter. Og så kan du se tilbage på en række spændende projekter, der har gjort dig mere selvstændig, ansvarsbevidst og trænet i at samarbejde, og du er dermed klar til din videre ungdomsuddannelse.
Skema
- 10. Fri vil være i skemaet ca. 10 timer om ugen.
- Lektionernes varighed vil variere fra 1,5 time – 3 timer.
- Du har som udgangspunkt ikke timer i alle valgfagsblokkene.

FAQ
Hvis man ikke er uddannelsesparat i 9. klasse og gerne vil på gymnasiet efter et år på efterskole med 10. Fri, kan du altid gå til optagelsesprøve på det gymnasium, som du ønsker at blive optaget på.
Med et gennemsnit på 5 fra folkeskolens afgangsprøver har man et retskrav på optagelse i gymnasiet. Det engelskfaglige er der gode muligheder for at arbejde med på 10. Fri. Du vil dog ikke skrive stile eller arbejde på engelskportaler, som du kender det fra 9. klasse. Du vil derimod bruge autentiske, engelsksprogede kilder og måske vil dele af en projektfremvisning foregå på engelsk.
Så er 10. Fri det helt rigtige sted, for her har du alle muligheder for at øve dig på og blive bedre til at fremlægge. Du vil få og give en masse feedback – og måske får du også øjnene op for endnu mere spændende og kreative måder at formidle på!
Det kan man i princippet godt, da undervisningen i 10. Fri ligger i andre skemablokke.
Du kommer igennem 5-6 store projekter på et skoleår. Indhold, overskrifter og problemfelterne, der skal undersøges, er elever med til at definere og formulere.
Som udgangspunkt skal du selv vælge arbejdsområder ud fra interesse. Interesse er et centralt ord på 10. Fri, og det er interessen, der skal bære og motivere. Vi arbejder også med gruppeprocesser og roller i gruppearbejde, så det kan jo også spille ind i forhold til valg af arbejdsgrupper.
Studievalg og vejleder
Hvis du vælger 10. Fri. kommer du IKKE til folkeskolens 10. klasses prøver, og det er derfor din afgangseksamen fra 9. klasse, som du skal søge ind på dit videre uddannelsesønske med.
Har du/I spørgsmål til jeres uddannelsesplan er I velkommen til at kontakte skolens uddannelsesvejleder Martin Myssen.